Welkom op de website van de World Muay Thai Association. Via deze pagina blijft u op de hoogte van allerlei zaken omtrent Muay Thai, Kickboxing en MMA.

Veel leesplezier!

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

VA stelt inschrijving Keurmerk Vechtsportautoriteit open!

Op verzoek van verschillende vechtsportscholen is de aanvraag voor het Keurmerk Vechtsportautoriteit opengesteld.

De lancering werd door de coronamaatregelen meermaals uitgesteld. De VA wilde de sportschoolhouders niet onnodig belasten.

Omdat een groeiend aantal van hen aangaf juist nu tijd te hebben voor de aanvraag, is besloten de procedure toch open te stellen.

Het Keurmerk moet het kaf van het koren scheiden in de vechtsportsector.

De vechtsportscholen bevinden zich in zwaar weer door de gedwongen sluiting in het kader van de coronabestrijding.

Dit was voor de VA reden om de lancering van het Keurmerk meermaals uit te stellen. Men heeft wel iets anders aan het hoofd, was de gedachte.

De VA werd echter steeds vaker benaderd door sportscholen die vroegen: kunnen wij het Keurmerk aanvragen, we hebben helaas toch tijd zat?

Daarom besloot de VA de inschrijving per 4 maart open te stellen.In de afgelopen maanden is het aanvraagsysteem uitvoerig getest met behulp van een aantal vechtsportscholen.

Deze partijen hebben als eerste het Keurmerk Vechtsportautoriteit toegewezen gekregen.

Dit zijn Mejiro Gym Amsterdam en Mejiro Gym Heerhugowaard, SB Gym, Fight Game Academy, Tabonon, CSA Holland, Yamato Gym en Sokudo Gym.

Wij hebben jullie geïnformeerd over het akkoord van de Vechtsportautoriteit met de Dopingautoriteit. Het is belangrijk dat iedereen in de vechtsport weet wat doping is, hoe een dopingcontrole werkt en hoe je kunt voorkomen dat je per ongeluk dopingstoffen binnenkrijgt. De Dopingautoriteit heeft hiervoor verschillende e-learningmodules ontwikkeld. Dit zijn korte cursussen met een afsluitende toets. Op zeer toegankelijke wijze leer je alles rondom de dopingregels. Na het doorlopen van een e-learningmodule ontvang je een certificaat van de Dopingautoriteit. Deelname is gratis.

Er zijn aparte e-learningmodules voor elke doelgroep:

– voor talenten op nationaal (junioren)niveau (Brons)
– voor talenten die kunnen gaan deelnemen aan internationale (junioren)wedstrijden (Zilver)
– voor topsporters op het hoogste niveau (Goud)
– voor trainers/coaches op verschillende niveaus (Trainer-Coach 3, Trainer-Coach 4, Trainer-Coach 5)
– voor ouders van jonge sporters (Basis en Gevorderd)
– voor (para)medische begeleiders
– voor sportbestuurders en officials

Wij raden iedereen die actief is in een sportbond aan om de module te doorlopen die voor sportbestuurders en officials is ontwikkeld. Alle modules zijn hier te vinden:

https://elearning.dopingautoriteit.nl/

Wij willen jullie vragen om het bestaan van deze gratis e-learningmodules onder de aandacht te brengen van jullie achterban via jullie website en sociale media kanalen.

Als de corona-maatregelen het toelaten, organiseren de VA en de Dopingautoriteit een aantal voorlichtingsbijeenkomsten in het land. Hiervoor zullen we jullie informeren zodra dit kan.

Met sportieve groet, de Vechtsport Autoriteit

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Akkoord over structurele dopingcontrole vechtsport

Geplaatst op: 03-12-2020

Er gaat structureel op doping gecontroleerd worden in het kickboksen, thaiboksen en mixed martial arts (mma) in Nederland. Hierover hebben de Nederlandse Vechtsportautoriteit (VA) en de Dopingautoriteit een akkoord bereikt. Tot nu toe vonden dopingcontroles slechts incidenteel plaats in de vechtsport, als gevolg van de versnipperde organisatie.

“Dit is een belangrijke stap in de professionalisering van de vechtsport,” stelt VA-directeur Farid Gamei. “Onze sporten worden door ruim een half miljoen mensen beoefend in Nederland. In een normaal jaar vinden er 7.000 wedstrijden plaats. Meer dan de helft van de wedstrijdsporters is minderjarig, dat maakt het extra belangrijk om een cleane sportcultuur te hebben. Wij zijn heel blij met deze ontwikkeling, die past in onze opdracht om de sporten schoner, gezonder en beter georganiseerd te maken.”

Voorzitter Herman Ram van de Dopingautoriteit onderschrijft het belang van deze stap. “Sporten die in de Olympische organisatiestructuur vallen, hebben automatisch te maken met dopingcontroles. Omdat deze vechtsporten daar niet binnen vallen, moesten promotors en kleine bonden dat zelf organiseren, en dat bleek vrijwel ondoenlijk. Nu er met de Nederlandse Vechtsportautoriteit meer structuur in de Nederlandse vechtsportwereld is gekomen, is het mogelijk geworden om een samenwerking te sluiten met de Dopingautoriteit.”

In de eerste maanden van 2021 lanceren de Vechtsportautoriteit en de Dopingautoriteit een uitgebreide voorlichtingscampagne, om de wedstrijdsporters goed voor te bereiden op de dopingcontroles. Wedstrijdvechters en hun begeleiders zullen uitvoerig worden geïnformeerd over, onder meer, wat is toegestaan en wat is verboden, waar ze op moeten letten bij het gebruik van voedingssupplementen en geneesmiddelen, hoe medische dispensaties werken, hoe de dopingcontroles zullen worden uitgevoerd en wat de rechten en plichten van alle betrokkenen zijn. Voor de vechtsporten gaan exact dezelfde regels gelden als voor alle andere sporten. Het Instituut Sportrechtspraak (ISR) gaat als onafhankelijk orgaan eventuele tuchtprocedures afhandelen.

Alle in Nederland actieve bonden en promotors committeren zich aan het dopingprogramma via hun convenant met de Nederlandse Vechtsportautoriteit. Zonder deze convenanten is het niet mogelijk om in Nederland officiële wedstrijden te organiseren.